HUN | ENG

DYNANET ADATGYŰJTŐ

DYNANET ADATGYŰJTŐ

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Primer multiplexerek és/vagy leágazó multiplexerek hálózatával felépített adatgyűjtő rendszer.

Kiindulás

Feltételezünk egy energia elosztó rendszert, aminek az állomásai 2-5 km távolságra vannak egymástól, rézérpár köti össze őket. Több mint 10 állomást kell felfűzni, mert csak ilyen távollévő pontokon lehet a központi rendszerre felcsatlakozni. A nagy portsűrűség (több mint 600) és a sűrű lekérdezés megköveteli, hogy rövid válaszidők legyenek, ne érjenek egymásba a ciklusok.

Soros portos megoldás

Az egy adott sávszélességű átviteli útra felfűzött végpontok számát az egy-egy állomáshoz fixen dedikált sávszélességek összege adja. Néhány száz Kbps-os rendelkezésre álló átviteli út esetén minimálisra csökkenhet a felfűzhető állomások száma. Így ez a megoldás csak rövid szakaszokon történő adatgyűjtésre használható.

Routeres (IP) megoldás

Megoldás lehetne egy routeres hálózat létrehozása, de ebben az esetben megnövekednek a válaszidők, hisz minden router a saját válaszidejével növeli a ciklus teljes válaszidejét. A ciklusok sűrűsége miatt ezek egymásba érnének, adatvesztés lépne fel. Emiatt ez nem lehet megoldás a teljes hálózat adatgyűjtésére.

A Nokia Dynanet alapú megoldás

A Nokia Dynanet rendszerének két multiplexerével és a hozzáilleszthető Ethernet interfésszel felépített hálózatban a központi helyről érkező lekérdezés egyidőben megjelenik minden állomáson. Ezáltal a válaszidők a soros portos megoldásnak megfelelően a távolságtól függetlenül egységnyiek lesznek. Az Ethernet interfészen nem dedikált, hanem dinamikus, mindig ugyanaz a sávszélesség, ezáltal a felfűzhető állomások számát ez nem befolyásolja. A multiplexernek köszönhetően az átviteli út 64-2048 Kbps lehet, az egységnyi válaszidőt pedig az Ethernet interfész e célra módosított firmware-je biztosítja.
A mellékelt ábrán is bemutatott megoldás a kiindulás minden feltételét teljesíti.